Desi are la dispozitie o multitudine de informatiile necesare pentru a intelege riscurile fumatului, mintea fumatorului alege insa sa adopte si sa perpetueze un comportament distructiv. 

Si o face intrucat cauta sa obtina recompensa / placerea imediata adusa de inhalarea fumului, ignorand efectele negativele ale fumatului care ar putea sa apara doar dupa o lunga perioada de timp. Astfel ca mintea va prefera RECOMPENSA IMEDIATA SI SIGURA, CACI EFECTELE NEGATIVE ALE FUMATULUI SUNT INDEPARTATE CA TIMP SI INCERTE CA PRODUCERE. 

Asadar, intrucat placerea de a fuma este garanta si nu garanteaza nimeni aparitia bolii, mintea fumatorului apreciaza ca are o justificare destul de buna pentru a perpetua acest comportament nesanatos. 

Daca ne-am imagina ca lucrurile ar sta diferit, adica: fumatul ar produce in mod invariabil cancer si cu trecerea timpului ar creste putin sansa de a simti placere in cazul in care s-ar fuma, nimeni nu ar mai fuma.

Asa ca a avea o placere sigura si rapida in schimbul unui risc neglijabil, pare ceva rational. Si poate ca aceasta este eroare tragica de gandire care ne face vulnerabili la dependenta.

Avand in vedere ca fumatul atrage dependenta, neaccesarea nicotinei determina receptorii din creier sa ceara fum de tigara. Apar poftele, care nesatisfacute, vor atrage iritabilitate. Privata de placerea fumatului, mintea va cauta sa obtina placerea sub o alta forma si de cele mai multe ori o va gasi in diverse alimente, culminand cu crestere in greutate.

Dorinta pentru placere a fumatorului il face sa respinga asadar adoptarea unui comportament sanatos. Stie ca dorul placerii si al relaxarii ii vor readuce tigarile in viata plina de stres si lipsita de bucurii pe care o are.

Frica de a nu esua in demersul sau il poate face sa considere ca evitarea esecului de a se reapuca de fumat este mai sigura decat victoria reprezentata de stoparea fumatului. Asa ca ii pare mai usor sa spuna ca nu se poate lasa de fumat  decat sa suporte consecintele lipsei de responsabilitate.

Daca ai luat decizia de a te lasa de fumat, primul pas pe care il poti face este sa iti  explorezi motivele pentru care fumezi, ca apoi sa identifici modalitatile care ar putea sa iti suplineasca lipsa tigarilor si sa stabilesti un plan realist de eliminare a nicotinei din viata ta.

Si da, tu poti!

PS: Pentru barbati se spune ca fumatul reprezinta placere si indeparteaza stresul, in timp ce pentru femei fumat vizeaza atat inlaturarea stresului, cat si controlarea greutatii.

Marian Banateanu

Life coach acreditat ACSTH, MEN, ANC MMFPSPV, specializare cognitiv-comportamentala.
NLP Practitioner acreditat AUNLP.
Nutritionist acreditat MEN, MMFPSPV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *