Care este solutia pentru a manca sanatos?
Suntem niste fiinte care cauta placerea. Asa ca raspunsul la intrebarea “de ce facem ceea ce facem?” este acela ca dorim sa ne simtim bine. Insa, nu intotdeauna ceea ce ne face placere, ne face si bine.
Asadar, ce ar trebui sa se intample pentru a schimba un comportament alimentar pagubos, care te ingrasa, cu unul sanatos, care sa te ajute sa slabesti?
Cunoastem riscurile vechiului comportament, ii simtim efectele si totusi nu reusim sa renuntam la el. Si asta este valabil si in cazul fumatului, al drogurilor, etc. Am incercat in van de nenumarate ori si ceva ne readuce in situatia anterioara, cu efecte catastrofale pentru relatia cu noi insine. Dezamagirea s-a transformat in deznadejde si pare ca este imposibil sa facem ceea ce este in avantajul nostru.
Ca sa producem schimbarea este nevoie sa intelegem ce se intampla. Asa ca te invit sa parcurgi urmatoarele randuri in speranta ca vei gasi unul dintre multele raspunsuri pe care le cauti:
a) mintea ta este un soft, compus la randul lui din mai multe softuri. Si toate aceste softuri au rolul de a te proteja, actionand in interesul tau. Uneori se intampla ca in luarea unei decizii softurile sa intre in contradictie, desi iti urmaresc “binele”. Si astfel, multi aleg confortul, familiarul, adica placerea pe termen scurt oferita de gustul alimentelor nesanatoase, intrucat nu le garanteaza nimeni ca ii vor afecta negativ in viitorul apropiat, daca le vor consuma. Pare un demers fara temei, insa „emotionalul bate rationalul„.
b) neavand incredere in tine, stii ca mai devreme sau mai tarziu vei renunta – trecutul sta marturie pentru esecurile tale. Asa ca initiezi demersul de a manca sanatos pentru ca stii ca iti face bine; insa asta presupune efort: organizare / planificare, gusturi noi, restrictii / privatiuni. Pentru a face fata efortului, apelezi la vointa, care insa este limitata. Perpetuarea efortului combinata cu auto-impunerea (ai decis sa respingi placerea oferita de consumul alimentelor care te ingrasa / te imbolnavesc in timp) reprezinta, de asemenea, o cauza a esecului adoptarii unui stil alimentar sanatos.
c) intrucat de cele mai multe ori modul in care alegi sa faci schimbarea nu iti apartine si nu tine cont de nevoile tale, fiindu-ti “impus” de un specialist (doctor, nutritionist, psiholog), opui o tacita rezistenta. Stii ca regulile “impuse” iti fac bine, insa limitandu-ti libertatea de a-ti alege meniul zilnic, le respingi. Iar mintea intrucat nu isi va apropia regulile, te va face si pe tine responsabil pentru nereusita, dar si pe cel care ti-a facut recomandarile.
Deci, ce alegem: un comportament usor de implementat, care ne aduce instant placere sau unul care are sens pentru noi, in conformitate cu valorile noastre?
Daca initiem un comportament care ne aduce doar placere, vom raspunde doar emotionalului si asta va genera un conflict intern, valorile noastre precum sanatatea, familia fiind incalcate. Iar o voce (Parintele interior) ne va reaminti constant ca nu facem ceea ce „trebuie„, simtindu-ne vinovati. Daca adoptam un comportament care ne respecta valorile, fara a ne aduce placere, il vom abandona intrucat efortul este prea mare pentru a-l perpetua zilnic. Iar o voce (Copilul interior) ne va indemna sa mancam sanatos incepand de maine sau de Luni.
Asa ca solutia pare a fi aceea de a reusi sa raspundem atat emotionalului, cat si sistemului intern de valori. Adica, sa intrunim doua conditii in mod cumulativ:
a) sa mancam ceea ce ne face bine (ne ajuta insanatosirea) si
b) ne aduce placere.
Care este solutia pentru a manca sanatos?
Luam recomandarile specialistului si le adaptam emotionalului. Daca vechiul comportament alimentar pagubos avea nota 9 pe scara placerii, ne va ajuta ca cel nou sa aiba cel putin tot nota 9 pentru a-l putea inlocui pe cel vechi. O nota mai mica de 9 ar crea premisele reintoarcerii la comportamentul nesanatos, dar gustos.
Dupa cum stii si tu un comportament se schimba cand este perpetuat suficient timp, transformandu-se din exceptie in regula. Ce te-ar putea opri sa mananci sanatos, daca ti-ar placea ceea ce mananci? De pilda, daca esti in cautare de un dulce sanatos (adica de un dulce cu un aport optim de macro si micronutrienti), eu iti recomand produsele PINK Lemonade.
Scopul Programului UP-GRADE este acela ca, printr-o abordare multidisciplinara a nutritiei, sa te invete “ce?“, “cum?” si “cand?” sa mananci, astfel incat sa fii sanatos, dar sa si slabesti si sa iti mentii greutatea. Sedintele de coaching nutritional au la baza ideea ca singura persoana specializata in stabilirea fericirii pentru tine este chiar tu. Si se axeaza, printre altele, pe identificarea solutiilor optime pentru prevenirea reactiilor emotionale la stimulii veniti din mediu, caci atunci cand nu stim ce sa facem, ne retragem in slabiciunile noastre.
Si da, tu poti!
PS: Nu este vina ta, daca nu stii cum sa actionezi!
Marian Banateanu
Coach, specializare cognitiv-comportamentala.
Nutritionist, specializare low carb.