Cand spui “TREBUIE” este un semn ca demersul tau va fi afectat de blocaje interne.

Cand spui “TREBUIE” pui presiune pe tine, iti impui sa faci ceva. Iti place ca altcineva sa iti impuna ce sa faci? “TREBUIE” reprezinta o obligatie si nu o alegere, o impunere, o limitare a propriei libertati.

Cand spui “TREBUIE“, mesajul pe care ti-l transmiti este acela ca: “nu am putere, sunt fortat sa fac asta, altfel…”. Este adevarat? Chiar nu aveai nicio alta optiune?

Cand spui “TREBUIE“ te fortezi sa faci ceea ce ti-ai propus, deci iti consumi mai multa energie in zona de vointa. Afli astfel ca nu esti motivat de ceea ce faci sau urmeaza sa faci.  

Este gresit ca te duci la munca? Nu! Dar ce simti cand spui ca “TREBUIE” sa te duci la munca?

Cand spui “TREBUIE“, spui ca iti este exterior. Daca ai schimba “TREBUIE“ cu “VREAU“ ar insemna ca demersul iti este intern, ca reprezinta o alegere. Pare usor sa schimbi “TREBUIE” cu “VREAU” atunci cand te exprimi, insa stii si tu ca ar fi autoamagire daca ai spune ceva ce nu simti.

Dar de ce utilizam “TREBUIE”?

Pentru ca o parte sau parti din noi nu sunt de acord cu ceea ce urmeaza sa facem. A-l folosi pe “TREBUIE” reprezinta singura modalitate pe care o cunoastem de a determina partea/partile care nu sustin demersul sa isi dea concursul – cu alte cuvinte, ne fortam sa nu tinem cont de ceea ce simtim.

Si nu zic ca nu il vei duce la bun sfarsit (desi din conflictul nostru interior de cele mai multe ori rezulta esecul), insa starea pe care o ai nu este una prea buna.

Sa spunem ca mi-am propus sa slabesc. Indiferent de reteta slabirii, se stie ca „inamicul slabirii” este reprezentat de prajituri. Iata ce se intampla in interiorul meu:

  1. ca sa slabesc “TREBUIE“ sa respect regulile (adica interdictiile), „sa fiu cuminte” (adica, sa depun efort sa nu mananc prajituri, in conditiile in care prajiturile simbolizeaza placerea, fericirea) –>
  2. si m-am conformat (adica, m-am abtinut de la placere, fericire) –>
  3. deci, merit sa ma premiez –>
  4. mananc prajituri (adica voi avea parte de placere, recompensa pentru ca am respectat interdictiile) –>
  5. nu slabesc. Pare ca m-am auto-sabotat. Si asta pentru ca Parintele Interior a decis ca “TREBUIE“ sa stau departe de prajituri, adica de placere, si a dat dispozitie Copilului Interior sa duca la indeplinire un demers nedorit: sa nu mananc prajituri.

Nu trimiti un Copil sa faca o treaba de Adult.

Adoptandu-l pe “TREBUIE“ ai renuntat la o zona de placere pe care o accesai zilnic si ai pierdut bucuria de a manca.

Deci, ce sanse ai sa reusesti sa slabesti cand “TREBUIE“ sa te abtii de la ceea ce iti face placere?

Si daca nu reusesti sa slabesti, va “TREBUI“ sa o iei de la capat.

Ai atata “TREBUIE” (impus de tine si de cei din jurul tau), incat un alt “TREBUIE“ nu mai poate fi sustinut.

“TREBUIE” reprezinta un mesaj, care ne arata un conflict intern intre parti care au nevoi diferite, dar care au un scop comun, respectiv binele intregului.

Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist, specializare low carb.
Coach, specializare cognitiv-comportamentala
.

PS: Nu “TREBUIE” nici macar sa respiri. Este o alegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.