Adultul echilibreaza dorintele Copilului cu valorile si normele Parintelui si armonizeaza “conceptia simtita” despre lume a Copilului cu cea “invatata”, nefiltrata a Parintelui.
Adultul examinand informatiile din Parinte le apreciaza daca sunt adevarate si daca mai sunt potrivite cu prezentul, acceptandu-le sau respingandu-le. La fel procedeaza si cu sentimentele Copilului. Cu alte cuvinte, alege ce anume din trecutul tau mai este sau nu de actualitate.
In articolul “Despre parintele interior”, plecand de la exemplul unei cliente nemultumita de relatia cu partenerul, am aratat cum Adultul balanseaza intre Parinte si Copil.
Copilul ar spune: “Lipsa lui de implicare ma face nefericita. Sufar intrucat nu simt ca ii pasa de mine”. Parintele i-ar zice: “Vrei sa ajungi ca mama ta divortata cu un copil de crescut? Zi merci ca vine in fiecare seara acasa.”. Adultul ar lua decizia de a discuta cu sotul pentru a se reapropria si a reaprinde pasiunea in relatie.
Asadar, in caz de despartire, Adultul este cel care salveaza relatia, intrebandu-se “Oare ii ofer iubire sotului?”, in timp ce Parintele este interesat de protejarea institutiei casatoriei, adresandu-si intrebarea “Oare ce va spune lumea daca ne despartim?”. Copilul interior face des confuzia intre dezamagire si dezastru, echivaland despartirea cu parasirea. El percepe iubirea ca pe ceva ce simti si nu ca pe ceva ce faci pentru celalalt.
Se spune ca marturisirea neurmata de schimbare reprezinta un joc, iar jocul este specific Copilului. Acesta isi cere scuze pentru greseala facuta, insa Adultul este cel care demareaza schimbarea. Lipsa schimbarii reprezinta dovada jocului si unui Adult interior slab.
Dupa cum aratam la inceputul postarii, atat Parintele, cat si Copilul tau simbolizeaza trecutul. Vei avea un Adult responsabil atunci cand vei observa “ce” si “de ce se intampla”.
Schimbarea nu inseamna sa amutesti Copilul (care cere constant rasfat, atentie) sau sa reduci la tacere Parintele (care te cearta prea des), ci sa gasesti armonia intre Parinte – Adult – Copil astfel incat sa raspunzi adaptat fiecarei situatii cu care te confrunti.
Si da, tu poti!
M.