Cand ierti pare ca renunti la tine, intrucat nu sanctionezi un comportament daunator. Deci, neiertand iti da impresia ca te protejezi. Asa ca ridici un zid pentru a te proteja, pentru ca nimeni pe viitor sa nu te mai raneasca. Un zid care insa te inchide in tine. Si dupa cum stii, se ascund cei carora le este frica.
Crezi ca daca te pozitionezi in spatele zidului nu vei mai suferi? Experienta imi spune altceva.
Opreste-te putin din citit si gandeste-te la urmatoarea intrebare: Ce ai vrea de fapt sa simti?
Ca sa ierti mai intai ia in considerare ideea ca ai putea ierta. Si faci asta luand in calcul ceea ce ar aduce vietii tale iertarea: te-ai simti mai liber, mai fericit, mai linistit?
Acum gandeste-te daca urmare a neiertarii, sanatatea, somnul si starea ta de bine au avut de suferit? Daca da, de ce ai lasa trecutul sa iti dicteze actiunile si emotiile prezente?
Pentru a incerca sa ierti, eu iti propun un exercitiu. Ia o situatie specifica si utilizeaza urmatorul set de intrebari pentru a-ti obtine raspunsurile cu privire la starea ta interioara:
– Afla de ce te-a durut. Ce rana veche a zgariat in tine fapta celui care te-a ranit? De cine iti reaminteste cel care te-a ranit?
– Ce alte evenimente asemanatoare au avut loc in trecutul tau si cum te-au facut sa te suferi? Cine erai tu atunci cand sufereai?
– Ce iti reprosezi tie? Ce culpa ai avut tu in producerea evenimentului? De exemplu, sa zicem ca intarzii la munca din cauza faptului ca ai fost la o petrecere aseara si seful iti vorbeste urat. Vei fi suparat pe tine ca te-ai pus in acea situatie, dar iti vei indrepta furia catre sef ca nu te intelege. Supararea si vina pe care le arunci asupra lui te vor ajuta temporar, insa tu stii care este realitatea si asta te deranjeaza.
– Cum te simti cand nu ierti? Esti puternic? Esti linistit? Iertarea tine de relatia cu tine, nu cu cel care te-a prejudiciat.
– Ce nu esti dispus sa accepti in situatia in care te afli acum? Dupa ce ai raspunsul, foloseste intrebarea: De ce nu esti dispus sa accept asta?
– Cand nu iertam purtam cu noi emotia furiei, pentru a nu ne mai simti victime, a nu ne mai invinovati. Asa ca poate ar trebui sa arunci o privire catre aceasta emotie si sa ite intrebi: Ce pierzi daca ierti? Oare te vei dezamagi? Il inviti pe agresor sa o mai faca si alta data?
– Dar daca ceea ce s-a intamplat, s-a intamplat dintr-un motiv anume? Ce este pozitiv in ceea ce s-a intamplat? Ce ai invatat din asta?
– Cand ceva rau ni se produce, atasam experientei o semnificatie negativa care vorbeste despre noi (de exemplu: daca m-a inselat inseamna ca nu ma mai iubeste, ca nu mai sunt atractiva, etc.). Dar nu privim si spre ceea ce se intampla in viata celui care ne-a produs raul pentru a intelege poate ca ceea ce ni s-a intamplat ca nu ne vizeaza pe noi, ci ca are de-a face cu ceea ce se intampla in viata celuilalt, care poate fi la randul lui victima confuziei, durerii, lipsei de intelegere.
Si de aici intrebarea: Ceea ce s-a petrecut s-a intamplat pentru tine sau impotriva ta?
– Neiertarea rezulta si din neexprimarea (sub frica consecintelor) a ceea ce ai simtit la momentul producerii evenimentului. Iar acele sentimente au fost interiorizate, iar in timp au crescut si te impiedica sa ierti. Ia aminte la ceea ce nu ai exprimat, ce adevar nu ai spus si apoi gandeste-te de ce nu ai spus nimic: ti-a fost frica de respingere, ai fost intimidat sau te-ai gandit ca oricum nu va face nicio diferenta?
– Daca nu poti ierta inseamna ca ceva nu este cum ar trebui sa fie. Ce trebuie sa se intample pentru a putea ierta?
Cum stii ca ai iertat? Nu stiu sa iti raspund.
Eu am certitudinea ca am iertat atunci cand simt liniste / pace cand ma gandesc la persoana care mi-a provocat durere.
M.
PS: Stii ca daca nu ierti inseamna ca nu esti dispus sa accepti ceea ce s-a intamplat, nu-i asa?