Privind viata ca pe o LUPTA am depus constant eforturi pentru a fi un invingator, caci statutul de invins nu era unul care sa imi faca onoare.
Lupta inseamna competitie al carei scop, printre altele, este acela de a le demonstra celorlalti ca eram “cineva”, de a-mi arata superioritatea; ma raportam insa permanent la ei, intrucat aveam nevoie atat de elemente de comparatie, cat si de admiratia lor pentru a umple golul din mine (le ceream validare / recunoastere).
Cum ar fi putut fi altfel cand eu aveam prea putine informatii pozitive despre propria mea valoare?
Statutul de invingator nu era unul usor de dus, caci gandul ca exista cineva mai puternic decat mine aducea o mare presiune. In plus, stiam ca era un statut efemer.
Si pentru ca lupta facea parte din mine, nu aveam incredere decat in putini oameni – astfel ca imi cautam siguranta in incercarea de a avea control asupra a ceea ce se intampla in jurul meu. Si cu cat strangeam mai tare, cu atat pierdeam mai mult.
Trecutul imi revenea constant prin rememorarea esecurilor, impactand prezentul, al carui rol era acela de a ma pregati pentru un viitor agitat, conflictual.

In timp am descoperit o alta perspectiva, una care imi oferea liniste. Am inceput sa privesc viata ca pe o CALATORIE, in cadrul careia ma descopeream pe tine in timp ce interactionam cu ceilalti. Ei intrau in relatia cu mine din postura de profesori pentru a-mi evidentia in mine aspecte nevindecate sau care mai aveau nevoie de finisare.
Calatoria mi-a adus asadar crestere si schimbare, apropiindu-ma de mine. Apropiere care m-a ajutat sa ma iubesc. Iar din iubire a venit acceptarea celui ce sunt.
Am fost in masura astfel sa apreciez ca nu sunt suma greselilor / esecurilor mele, ci persoana careia i-au fost testate curajul, slabiciunile si credinta si care este incantata ca fara provocarile din trecut nu ar fi ajuns astazi in punctul in care se afla.
Fiind o calatorie sunt interesat de prezent, caci descoperirea imi cere atentie.
Trecutul imi aduce lectiile menite sa ma adaptez provocarilor prezentului, iar viitorul este o enigma pe care o abordez cu curiozitate.

Indiferent de modul in care privesti viata, eu sper ca ai parte de fericire atunci cand esti tu cu tine.
Ma bucur ca ni s-a lasat dreptul de a ne stabili propria definitie a fericirii – ca actionam sau nu conform acestei definitii este alta discutie. 

Si da, tu poti!

M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *