Multi, pentru a scapa de senzatia de gol din interior, se gandesc sa aplice strategii de evitare. Cauta sa compenseze si se indreapta catre exterior, refugiindu-se in activitati care sa le aduca placere. In timp insa, perpetuate, acestea se transforma in dependente: zilnic se joaca pe calculator ori mananca mult dulce sau apeleaza la alcool, etc. Fac orice numai sa nu mai simta disconfortul produs de ceea ce le lipseste.

Doar ca nevoia de placere creste in timp, urmand sa apeleze la mai multe jocuri, la mai mult dulce dulce ori la mai mult alcool, nestiind o alta cale de eliberare. Ei cauta, asadar, sa isi aline durerea data de anxietatea ori de depresia, care le-a devenit companion zilnic.

Teoretic stiu, practic nu le pasa ca dependentele creeaza obisnuinte. Si perpetueaza aceste activitati (de fapt, tentative nereusite de a evada din carcera neimplinirii), uitand ca nimic din ceea ce este in exterior nu ii va implini. Doar ii potoleste temporar, angajandu-i ulterior in mai multe actiuni de acelasi tip.

Si cand starea de placere dispare, revin imediat la reluarea dependentei.

Se duc, asadar, in exterior pentru a rezolva ceva din interior. Greul apare atunci cand nu isi mai pot procura lucrurile prin care isi manifestau dependenta. Apar astfel mania, frustrarea, iar starea de gol se accentueaza. Deci, solutiile venite din exterior nu sunt viabile. 

Si atunci cred ca se confrunta cu o criza. Ei bine, criza aparuse inainte de dependenta, doar ca nu stiau de existenta ei.

Una dintre solutii ar fi sa sa se indrepte catre interior si sa identifice cauzele care ii determina sa perpetueze dependentele, respectiv emotiile negative care ii indeamna sa compenseze. Ele ii pastreaza intr-o stare stagnanta de a gandi si de a actiona, impiedicandu-i sa fie creatorii propriilor vieti. Ii tine ancorati in trecut, prezentul nefiindu-le disponibil. Important de stiut este ca ramanand blocati in acele emotii negative, ei nu au transformat experientele in lectii, ci si le-au apropiat ca pe esecuri care ii definesc.

Multi clienti au observat ca in urma sedintelor de coaching  au incetat a mai fi inconsecventi, divizati, nesiguri. Au devenit constienti ca perpetuand stilul de viata cunoscut s-ar fi indreptat catre un destin previzibil, banal si indezirabil. Astazi lucreaza cu ei pentru a-l rescrie, incercand sa nu se mai focuseze pe ceea ce s-a intamplat in trecut. Invalidand emotiile negative memorate, ce au devenit parte din identitatea lor, ei se schimba. Si prezentul se schimba odata cu ei.

Cu alte cuvinte, rezolvand cauza (adica, emotiile negative), ei elimina efectul (adica, prezentul nesatisfacator).

Cum schimbi un prezent nesatisfacator? Incepi procesul de modificare a felului de a simti, de a gandi si a actiona. Si acest proces te va schimba in altcineva, care va percepe si se va raporta  la realitate inconjuratoare diferit decat o faci tu astazi. Deci, este nevoie sa apara un alt TU pentru a avea o viata diferita.

Si da, tu poti!

M.

PS: Ce se va intampla daca nu vei face schimbari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *