Acest material este realizat în colaborare cu Pink Lemonade, furnizorul de dulciuri sănătoase și fără zahăr al Comunității UP-GRADE. Dacă vrei să îți cumperi torturi, ecleruri, amandine sau biscuiți fără zahăr, fără gluten și fără lactoză, astăzi ai o sursă de încredere – Pink Lemonade.

Revenind la subiectul acestui material, pentru mine, o persoană care a suferit din cauza greutății și care mânca emoțional, zahărul astăzi nu mai înseamnă nimic. Când am lângă mine o prăjitură cu zahăr nu simt nimic: nu apare nici gândul că aș mânca-o, dar nici gândul că zaharul este rău. Este liniște. Și asta întrucât am interiorizat ideea că zahărul nu mă ajută.

Iată, așadar, cum impactează zahărul corpul nostru.
Zahărul este o glucidă care se transformă în energie.
100 gr de zahăr sunt compuse din 50 gr de glucoză și 50 gr de fructoză.
Prin urmare, în cadrul procesului de metabolizare a zahărului corpul folosește glucoza pe post de energie (medical spus ”crește nivelul glicemiei”) și transformă fructoza în trigliceride (adică în grăsime) pe care o depozitează în celulele de grăsime.
INSULINA
Nivelul constant ridicat al glicemiei atrage creșterea nivelului Insulinei (hormonul secretat de Pancreas să ajute intrarea glucozei în celulele corpului). Excesul de insulină, secretată pe fondul consumului ridicat de zahăr, atrage rezistența la insulină, adică celulele îți închid receptorii pentru a nu mai răspunde mesajului insulinei și a nu mai primi glucoză.
Pe fond de rezistență la insulină, corpul trimite glucoza care nu a putut pătrunde în celule în ficat pentru a produce trigliceride.

LEPTINA

Dacă glucoza impactează hormonul numit insulină, fructoza impactează negativ hormonul numit leptină (sau hormonul sațietății). Nivelurile ridicate de leptina atrag în creier rezistență la leptină, adică receptorii au nevoie de o cantitate din ce în ce mai mare de leptină pentru a transmite creierului mesajul că este momentul să oprească mâncatul.

Și când leptina nu funcționează, nivelurile grelinei (hormonul apetitului) cresc.
La un moment dat s-a efectuat un studiu asupra unor șoareci al căror organismul nu le secreta leptină. Mâncau constant și nu se opreau. Și au devenit din ce în ce mai mari. Creierul lor nu știa care era nivelul energiei în corp și îl alimenta constant cu energie.

Și iată, cum zahărul ne oferă două surse de formare a grăsimii.

O altă modalitate prin care zahărul ne îngrașă este că ne crește apetitul. Zahărul activează centru plăcerii și al recompensei din creier. Studiile arată că un consum zilnic de zahăr determină o secreție înaltă de dopamină. Însă, atunci când acest proces are loc prea frecvent și este supra-solicitat, creierul își poate pierde capacitatea de a crea dopamină fără a fi stimulat de consumul de zahăr.
Și după cum îți poți imagina consumul ridicat de zahăr aduce un plus de energie (”empty calories”), pe care nu o utilizam și ne îngrășăm.

FLORA INTESTINALĂ
De asemenea, studiile arată că un consum ridicat de zahăr impactează negativ flora intestinală, favorizând dezvoltarea triburilor de bacterii care metabolizează zahărul, ceea ce va crește pofta să consumăm zahăr.

Faptul că am intrat în contact cu aceste aceste informații, oare a fost suficient pentru a-mi schimba relația cu zahărul? Nu.
Aveam nevoie de soluții pentru a înlocui zahărul, întrucât îmi plăcea și îmi place dulcele.
Dulcele îl utilizează și clienții mei atât în cadrul procesului de slăbire, cât și de-a lungul menținerii.
Eu am înlocuit zahărul cu green-sugar.

Pentru a ne învăța copiii cum să își schimbe relația cu dulcele, Sâmbătă, 11 Februarie – ora 10 voi organiza o nouă ediție a Atelierului intitulat ”Iată cum alegem un dulce sănătos”, dedicat în exclusivitate acestora. Înscrie-l. Eu îl aștept să ne jucăm și să învățăm. Îți las un link.

Și da, tu poți să îți ajuți copilul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *