Incep materialul prin a-ti reaminti ca toti avem o nevoie interna de a ne simti liberi si ne luptam cu oricine nu ne respecta libertatea. Inclusiv cu noi insine.
Iar atunci cand alegi sa mananci altfel decat o faceai pana atunci, iti negi libertatea de a alege. Si te gandesti: „nu am voie sa mananc asta” sau „o mananc doar acum si apoi nu o voi mai manca niciodata – este ultima data cand o sa o fac”.
Dar stii si tu ca nu este vorba despre mancare, nu-i asa? Pleci de la prezumtia ca daca iti dai voie sa mananci, o vei face si alta data.
Asa ca iti impui reguli, interdictii.
Reguli pe care le vei incalca, pentru ca vrei sa te vei simti liber.
Si apoi, pentru ca te-ai simtit liber, apare un sentiment de vina.
Si ajungi sa te lupti cu tine, intrucat ti-ai incalcat propriile reguli, in conditiile in care faci ceva ce iti face bine, dar nu te face sa te simti bine.
Ti se pare cunoscut?
Este o lupta interna pentru a alege intre dorinta de a pierde in greutate si dorinta de a manca o mancare gustoasa.
Incer sa iti spun ca aspectul emotional nu este luat in considerare atunci cand alegem sa ne schimbam comportamentul alimentar, punandu-se accentul pe vointa care se exprima prin abtinere, insa abtinerea nu ne aduce placere. Autocontrolul nu este “rewarding”- nu beneficiezi de o stare de bine pe termen mediu si lung.
Ai auzit de experimentul Minnesota? In anul 1945, 36 de barbati au facut parte dintr-un experiment in cadrul caruia pentru mai multe luni de zile li s-a limitat consumul de calorii la 1500 pe zi. Au inceput sa scrie in jurnalele lor cat de obsedati au devenit de mancare. Devenisera isterici, apatici si depresivi.
Cand s-a terminat experimentul si au recapatat libertatea de a manca, au inceput sa se ingrase.
Au mancat excesiv timp de 2 ani, raportand un apetit crescut. Erau preocupati constant de mancare.
Metabolismul li se schimbase.
Experimentul este dovada faptului ca dietele nu functioneaza.
Adevarul este ca al nostru corp se poate adapta unui anumit grad de infometare necesar pentru a supravietui. Dar supravietuirea nu inseamna viata.
Ceea ce eu apreciez ca se impune a fi extras din acest experiment, este impactul negativ al interzicerii accesului la mancare asupra mintii.
De fapt, acesta este mindsetul celor care vor sa slabeasca, chiar si atunci cand ei insisi isi slabilesc regulile. Si ceea ce iti este interzis, devine atragator, tentant. Are un gust mai bun.
Mancatul este condus de sistemul de recompensa al creierului.
Cortexul prefontal, partea din creier care este implicata in luarea deciziilor bune, in stabilirea obiectivelor si in organizarea si planificarea activitatilor, dar nu da rezultate bune atunci cand ni se impun interdictii, ci atunci cand exista libertatea de a alege.
Asa ca este important sa iti gasesti echilibrul.
Si cum sa gasesti echilibrul cand produsele cele mai gustoase sunt cele care te ingrasa?
Iar ceea ce iti place, te ingrasa.
Asa ca astazi vin sa iti ofer trei solutii:
1. sa ai solutii alimentare pentru produsele care te ingrasa: exista pizza cu blat din faina de migdale sau cu fibre si prajituri foarte bune, facute cu faina de cocos sau de migdale si cu indulcitori naturali. Le poti face acasa sau le poti cumpara. Important este sa le ai la indemana.
2. sa stii ca poti manca orice, dar sa alegi sa nu o faci. Daca nu ai la indemana alegeri sanatoase, intreaba-te: “ma ajuta sa mananc asa ceva?”. Aceasta intrebare te va scoate de pe pilotul automat si te va face constient ca ai la indemana posibilitatea de a alege: fie nu mananci pentru ca nu te ajuta, fie mananci si iti asumi ca te impacteaza la cantar, iar apoi repari. Daca nu ai restrictii, nu ai impotriva a ceea ce sa te revolti. Altfel esti intr-un “hamster wheel” – repeti acelasi comportament si ai acelasi rezultat.
3. sa explorezi cauzele care te determina sa mananci ceea ce nu te ajuta si a-ti schimba filtrele prin care interpretezi ceea ce ti se intampla. O clienta imi spunea ca in momentul in care seful o lauda se simtea excelent, dar in momentul in care ii corecta rapoartele, credea ca nu este apreciata si se simtea ca o ratata si incepea sa manance ceea ce nu o ajuta sa slabeasca.
Asa ca te intreb: „sentimentele negative pe care le ai corespund realitatii sau sunt o distorsionare?„.
Solutii sunt. Conteaza cat de mult esti dispus sa lucrezi cu tine.
Mindsetul pentru a manca sanatos incepe cu libertatea de a alege.
Stiu ca este important sa stii ce anume te ingrasa (si aici intervine nutritia), la fel cum este important sa ai un mindset potrivit pentru a manca sanatos si a-ti schimba comportamentul (si aici intervine coachingul).
Cand vei fi pregatit, eu, care stiu ce inseamna sa ai probleme cu greutatea, povestea mea o gasesti pe Facebook, iti voi oferi sprijinul meu.
Si da, tu poti!
Marian Banateanu
Nutritionist low carb.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala
Nutritionist low carb.
Life coach, specializare cognitiv-comportamentala