Acidul uric reprezinta un reziduu, care rezulta din metabolizarea purinelor. Purinele sunt molecule care sprijina formarea unor componente vitale in organism, precum ADN si ATP (sursa de energie moleculara).

Daca ai acid uric crescut inseamna ca sunt sanse mari sa faci guta, adica o inflamatie a articulatiilor, la nivelul carora se depun cristale de acid uric, si de asemenea ca se pot forma si pietre la rinichi.

Dogma spune ca nivelul crescut de acid uric este cauzat de o alimentatie crescuta in carnuri (care contin mai multe purine decat plantele, acestea din urma avand mai putine celule). Prin urmare, ar trebui eliminate carnurile si consumate multe plante.
Curios este ca guta este necunoscuta eschimosilor in ciuda faptului ca au o alimentatie saraca in plante si bogata in grasimi si proteine.

CAUZE ALIMENTARE ALE NIVELULUI CRESCUT DE ACID URIC (EXCLUZAND CARNEA)

ALCOOLUL – declanseaza guta intrucat opreste capacitatea rinichilor de a scadea nivelul purinelor in sange cu 50%
Cand ficatul proceseaza alcoolul, cantitati mari de ATP sunt utilizate in acest proces, iar ATP-ul contine purine care sunt sparte in acid uric;
Berea este periculoasa intrucat contine si alcool si purine (derivate din drojdia de bere)

ALIMENTE CARE CONTIN MULTI CARBOHIDRATI (paine, paste, pizza, etc) – consumul acestor alimente creste nivelul unui hormon, numit insulina, care transmite semnal rinichilor sa reabsoarba acidul uric in sange si sa nu il transmita in urina pentru a fi eliminat.

FRUCTELE – fructoza, in afara de faptul ca determina acumularea de grasime in ficat (determinand aparitia steatozei hepatice si a ficatului gras), stimuleaza cresterea nivelului trigliceridelor si a nivelului acidului uric. Enzimele care transforma fructoza in grasime folosesc mult ATP, ceea ce genereaza mult acid uric.

Stiai ca ZAHARUL este ½ fructoza si ½ glucoza? Te las pe tine sa sesizezi relatia dintre zahar si acidul uric.

GUTA SE POATE MOSTENI. Anumite defecte ale genelor care reglementeaza metabolizarea fructozei pot fi transmise catre urmasi (si de aici predispozitie catre guta).

CONCLUZIA: produsele alimentare contin purine (unele in cantitate mai mare, altele in cantitate mai mica), insa la fel de important este si faptul ca al nostru organism produce purine pe fondul infaptuirii anumitor procese interne.
Deci, daca vrei sa scazi nivelul acidului uric in corp, te-ar avantaja daca ai actiona pe 2 planuri: nu stimula productia interna de acid uric si evita alimentele care contin multe purine.

Studiul de mai jos arata ca persoanele care consuma peste si produse lactate au un nivel mic de acid uric, insa nu acelasi lucru se poate spune despre cei care mananca multa carne si despre vegani: https://bit.ly/2mgiwJt.

Si da, tu poti!

Marian Banateanu

Life coach, specializare cognitiv-comportamentala.
NLP Practitioner.
Nutritionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *