Anii treceau, aducandu-ne atatea schimbari in jurul nostru, insa noi ne certam din cauza acelorasi probleme recurente. Iritante, ele ne reamintesc cat suntem diferiti. In ciuda faptului ca ne impacteaza si insista sa nu ne paraseasca, „noi ne alegem unul pe celalalt in fiecare zi„, imi spunea D.A.N. cand ne-am vazut prima data.
I.O.A.N.A. si D.A.N. se certau de ani de zile din cauza a doua subiecte fierbinti: I.O.A.N.A. nu se prea ocupa de curatenia din casa si il rasfata cu prea multe jucarii pe cel mic.
Atat I.O.A.N.A. cat si D.A.N. sunt produsul mediului in care au crescut, fiind totalitatea interactiunilor avute de-a lungul timpului. Astfel, D.A.N. a crescut cu doi frati si fusese incurajat de mic sa isi faca curatenie in camera pe care o impartea cu acestia, iar cadouri primea doar de ziua lui, de Craciun si de 1 Iunie. I.O.A.N.A., pe de alta parte, fusese singura la parinti si rasfatata de parinti si de bunici. Mama ei se ocupa de curatenia in casa.
Certurile lor erau rezultatul interactiunii a doua sisteme mai mult sau mai putin diferite de experiente, credinte si valori. Trecutul le definea prezentul.
Precum I.O.A.N.A. si D.A.N., pentru a putea trece peste conflict si a ne continua relatia, si noi avem nevoie sa dialogam. Lipsa dialogului atrage blocajul. Si ramanem impotmoliti in propria dezamagire si frustrare. Il atacam pe celalalt, care sub efectul nemultumirii noastre nu ne mai poate sa transmite iubire. Niciunul dintre noi nu se clinteste din loc. Ne simtim ignorati, cu sentimentele calcate in picioare si ne inchidem in noi. Dialogul nostru va pierde curiozitatea si afectiunea care il caracterizau candva.
Acesta-i pretul blocajului.
Si ajungi sa te intrebi: “Ce rost mai are sa mai vorbesc cu el?”.
Ei bine, are sens sa vorbesti cu el pentru ca inca iti pasa de relatia voastra. De aceea, iti propun, pentru a-l scoate din blocaj, sa il intrebi: ”De ce este atat de important sa facem astfel cum insisti?”.
Acum ca i-ai captat interesul si vede disponibilitate din partea ta, gandeste-te ca incrancenarea lui are o poveste in spate. Intreaba-l: “Se leaga propunerea ta de ceva din trecutul tau?”. Lasa-l sa te simta langa el si asculta-l fara sa il intrerupi, daca alege sa discute cu tine.
Apropiindu-te de el, ii vei intelege nevoile si vei reusi sa empatizezi cu el. Are nevoie sa aiba incredere in tine.
Dialogand cu D.A.N., I.O.A.N.A. a aflat ca pentru sotul ei a-l inconjura pe cel mic cu jucarii semnifica a-l impiedica sa devina un adult resposabil, capabil sa se adapteze; ii transmitea celui mic ca lucrurile pot fi obtinute in viata fara efort. Pentru D.A.N. dezordinea din casa insemna haos, agitatie si isi dorea sa traiasca intr-un mediu linistit, sigur, cu reguli asa cum fusese copilaria lui.
Eu tot ce iti recomand este sa creezi un cadru sigur de dialog, care sa iti permita sa intelegi punctul de vedere al partenerului tau si care sa va ajute sa dezvoltati impreuna o perspectiva comuna asupra situatiei cu care va confruntati.
Si da, tu poti!
M.